Zonnebloempitten
Een zonnebloempit is een zaad van de zonnebloem. De pitten hebben een pittige smaak en zijn rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren. De winning van zonnebloempitten is zeer eenvoudig. Uit een zonnebloempit kan een bloem groeien, die zelf honderden zonnebloempitten oplevert. Deze pitten ontstaan in de kern van de bloem. Ze zijn zonder veel moeite van de bloem te verwijderen. De pitten worden al duizenden jaren gewonnen, oorspronkelijk in Mexico en Peru.
Zonnebloempitten worden zowel met als zonder schil gegeten. Met schil worden ze vaak geroosterd en gezouten, dit worden ook wel pipa’s genoemd.
Zonder schil vind je de zonnebloempitten vaak terug op brood. Hiernaast zijn ze ook erg lekker om door salades te verwerken.
Pompoenpitten
Pompoenpitten of pepita zijn de eetbare zaadjes van de pompoen. Wanneer je de pompoen opensnijdt zie je allemaal witte zaden, het groene pompoenpitje zit daar weer in. Je kunt pompoenpitten dus zowel gepeld en als ongepeld kopen. Wij verkopen alleen de gepelde variant.
Pompoenpitten zijn rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren en werken vochtafdrijvend. Naast dat het een hele lekkere aanvulling is in gerechten zijn ze dus ook erg gezond.
Wij hebben de pompoenpit in verschillende mixen verwerkt, zoals in de pepitamix en in de salade mix.
Pijnboompitten
De pijnboompit is de pit van de Parasolden (Pinus pinea). Deze den is een boom uit de dennenfamilie. Het is een conifeer die oorspronkelijk uit het westelijk Middellandse Zeegebied komt. De boom kan tot ongeveer 30 m. hoog worden.
De pitten bevinden zich achter in de kegel, achter de houtachtige “schubben” (zoals in een dennenappel). Door de kegels te schudden komen de pitten vrij. Dit gebeurt tegenwoordig machinaal.
Pijnboompitten worden veel gebruikt in de Italiaanse keuken, zoals in pesto maar ook (licht geroosterd) in salades. De pitten hebben een licht harsachtige smaak en zijn rijk aan olie.
Nog een leuk weetje: Pinokkio betekent pijnboompit. Weten we nu dus ook dat dit leuke mannetje is vervaardigd uit de Parasolden.