Amandelen

Amandelen groeien op vele plaatsen ter wereld, landen als Griekenland, Turkije maar vooral Spanje en Californië (Amerika) voorzien in de wereldwijde vraag naar deze pit.
De bomen groeien in bergachtige gebieden en dragen een roze bloesem, de amandel zelf groeit, net als de walnoot, in een bast welke openbarst zodra deze rijp is. Ook het oogsten gebeurd als bij walnoten door het schudden van de boom.

Amandelen worden op veel verschillende manieren gegeten en verwerkt wat begint met het wel of niet blancheren van de noot. Wanneer een noot niet geblancheerd is heeft deze nog het mooie bruine vlies wat de noot vaak iets smaakvoller maakt.

Geblancheerde of ontvelde noten worden vaak ook verwerkt tot schaafsel, amandelmeel of amandel staafjes. Grote hoeveelheden worden jaarlijks verwerkt tot amandelspijs of marsepein.

Voedingswaarde per 100 gram
Energie 640 kcal. / 2,676 kJ.
Totaal vetten 54,2 g.
Totaal eiwitten 18,6 g.
Totaal koolhydraten 16,9 g.
Totaal mineralen 3,0 g.
Totaal vitamines 6,2 mg.